Als horecaondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk een goede kop koffie is voor jouw klanten. Maar wist je dat de smaak van de koffie voor een groot deel afhangt van de koffiemolen die je gebruikt? Er zijn namelijk verschillende soorten koffiemolens op de markt en elke soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Hoe weet je nu welke koffiemolen het beste past bij jouw horecazaak en waar je op moet letten bij het kiezen van een koffiemolen? Dat lees je in deze blog!

Welke soorten molens zijn er?

Er zijn grofweg twee soorten koffiemolens op de markt: handmatig en elektrisch. Handmatige koffiemolens zijn relatief goedkoop en makkelijk in gebruik. Het nadeel is dat het malen van de koffiebonen met de hand veel tijd en energie kost. Voor de horeca is een elektrische koffiemolen daarom aan te raden. Deze zijn wel duurder, maar kunnen veel meer koffiebonen malen in een korte tijd en zijn daardoor geschikt voor intensief gebruik in een horecazaak.

Materiaal van de molen

Bij het kiezen van een koffiemolen is het ook belangrijk om te kijken naar het materiaal van de koffiemolen. Er zijn koffiemolens van kunststof, metaal en keramiek. Kunststof is het goedkoopst, maar niet erg duurzaam. Een metalen koffiemolen gaat langer mee en is daarom geschikt voor intensief gebruik in een horecazaak. Een keramische koffiemolen is duurder, maar maalt de koffiebonen op een constante temperatuur waardoor de smaak van de koffie wordt geoptimaliseerd. Ontdek welke koffiemolen van Fleur de Café in jouw restaurant het beste tot zijn recht komt!

Soorten malingen

Voor het malen van koffiebonen kun je kiezen uit verschillende soorten malingen. Zo kun je kiezen voor een zeer fijne maling, bijvoorbeeld voor espresso, of een wat grovere maling, zoals voor filterkoffie. Afhankelijk van welke koffievarianten je serveert in je horecazaak, is het belangrijk om de juiste koffiemolen te kiezen met de gewenste maalgraad. Let er daarbij ook op dat je koffiemolen gemakkelijk te reinigen is, zodat je altijd verse en goede koffie kunt blijven serveren.

Ervaren en kundig personeel

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de ervaring van jouw personeel met het gebruik van een koffiemolen. Een koffiemolen kan nog zo goed zijn, maar als je personeel niet goed weet hoe deze te gebruiken, gaat dit ten koste van de kwaliteit van de koffie. Laat jouw personeel daarom goed trainen en kies indien nodig voor een gebruiksvriendelijke koffiemolen met duidelijke instructies.

Het malen van koffiebonen is van essentieel belang voor de kwaliteit van de koffie in jouw horecazaak. Bij het kiezen van een koffiemolen is het belangrijk om te letten op het type koffiemolen, het materiaal van de koffiemolen en de maalgraad van de koffie. Kies ook voor een koffiemolen die geschikt is voor intensief gebruik en gemakkelijk te reinigen is. Vergeet niet om jouw personeel goed te trainen in het gebruik van de koffiemolen, zodat jouw gasten altijd van een heerlijk kopje koffie kunnen genieten!

Comments are disabled.