plaatpizza

plaatpizza


Een plaatpizza maken is vrij gemakkelijk, je hebt niet meer nodig dan een bakplaat, deeg, olijfolie, tomaten, kaas en wat ingrediënten naar eigen keus. In deze blog geven wij jou een simpel maar fantastisch deegrecept voor een plaatpizza. Voor een unieke eetervaring

Hoe ziet een goede plaatpizza eruit?

Een goede plaatpizza heeft een goede bodem. Het deeg van de pizza lijkt op het deeg van brood. Laat het eerst lang rijzen, voor je er broden van vormt. Dat geldt ook voor de plaatpizzadeeg. De tijd dat je het pizzadeeg laat rijzen is bepalend voor de smaak. Wanneer je het deeg lang laat rijzen, wordt het luchtiger en licht verteerbaar.

Recept voor plaatpizzadeeg

Met dit recept kun kun je 1 plaatpizza maken met een goede gevulde rand en dikke bodem, ook zou je het deeg kunnen gebruiken voor 2 pizza’s met een dunne bodem. De eerste rijs van het deeg duurt 4 uur. Leg daarna het deeg op de met olie ingevette bakplaat en dan volgt de tweede rijs. Deze duurt 30 minuten. Daarna kun je de plaatpizza afbakken of voor bakken om de pizza op een later moment op te eten. Wanneer je voor de keuze van 1 pizza gaat, snijd dan het deeg in twee en ga er dan overeen met de deegroller. Zo krijg je twee dunne pizza’s.

Ingrediënten:

  • 500 gram OO-bloem
  • 350 gram lauwwarm water
  • 11 gram zeezout
  • 2 gram gedroogde gist (halve theelepel)
  • 20 gram olijfolie

Deeg maken

Zet een grote kom klaar om de ingrediënten samen te voegen en mengen. Voeg de bloem en gedroogde gist samen in een kom en meng het. Voeg daarna kleine hoeveelheden water toe en blijf het goed mengen tot het een mooi geheel wordt. Heb je het water toegevoegd? Dan kun je ook het zout en de olie toevoegen en meng dat net zo lang tot het ook volledig is opgenomen in het deeg. Nu lijkt het deeg nog vrij nat, dat is normaal doordat het deeg van de plaatpizza 70% vocht bevat. Gebruik je niet het juiste percentage vocht dan droogt je pizza snel uit en is het eindresultaat minder lekker.

Eerste rijs

Laat het deeg na het mengen nog 20 minuten rusten. Kneed het dan nog 30 seconden tot 1 minuut op een met bloem bestoven werkoppervlak. Leg het deeg na het kneden in een met olie ingevette deegkom en dek het goed af. Dat kan met een theedoek, maar plasticfolie is ook een goede oplossing. Nu moet het deeg 4 uur rusten op kamertemperatuur. Na die 4 uur zal het deeg tweemaal zo groot moeten zijn.

Het vormen van de plaatpizzabodem

Nu is het tijd om de pizzabodem te vormen. Daarbij maak je gebruik van de deegroller, zodat je plaatpizza de ideale vorm heeft. Maak de vorm zo groot mogelijk. Heb je dat gedaan, laat het deeg van de pizza dan nog 10 minuten rusten. Probeer het deeg nogmaals uit te rekken na die 10 minuten. Heeft het deeg de gewenste vorm laat het deeg dan nog 30 minuten rusten en zorg ervoor wanneer je de pizza meteen wilt bakken, dat de oven alvast is voorverwarmd op 290 graden. Wanneer de 30 minuten voorbij zijn en de oven ondertussen voorverwarmd is kan de pizza in de oven, maar eerst zal je de pizza geheel naar je eigen smaak moeten maken. Heb je dat gedaan dan kan de pizza in de oven. De pizza heeft zo’n 4 tot 5 minuten nodig te bakken en dan smullen maar.

Pizza bestellen

Zelf een plaatpizza maken, kan heel lekker zijn, zeker wanneer je de juiste instructie volgt, maar zoals je net hebt gelezen gaat er ook veel tijd inzitten, beschik je niet over die tijd dan kun je altijd nog een pizza bestellen in Almere.

Comments are disabled.