Pizza

Iedereen die van pizza houdt weet stiekem dat het niet altijd even gezond is. Veel mensen kopen daarom tegenwoordig een kant en klare bodem gemaakt door een fabrikant van pizzabodems, en beleggen deze zelf. Voor deze mensen geven wij een aantal tips om met behulp van gezonde toppings hun pizza een stukje gezonder te maken!

De saus

De eerste laag op een pizzabodem bestaat vrijwel altijd uit de saus. Hiervoor kun je uiteraard een kant en klare tomatensaus gebruiken, maar het is veel gezonder om de saus zelf te maken! Ook kun je in plaats van saus gebruikmaken van tomatenschijfjes, of kiezen voor een suikervrije tomatensaus. Wanneer je geen fan bent van tomaten kun je ook een alternatieve saus gebruiken, zoals knoflook pastasaus, tapenade of zelfgemaakte wortelsaus.

De kaas

Na de saus, is het meest gebruikte pizza ingrediënt uiteraard de kaas. Kaas brengt echter veel (verzadigd) vet met zich mee. Het is daarom verstandig de hoeveelheid kaas te beperken, of zelfs helemaal geen kaas te gebruiken. Ter vervanging van kaas kunnen extra kruiden gebruikt worden voor de smaak. Voor de mensen die écht niet zonder kaas kunnen, zijn er gelukkig ook nog verschillende alternatieven zoals ricotta, feta, hüttenkäse of geitenkaas. Uiteraard dienen ook deze in beperkte mate gebruikt te worden.

Vleeswaren

Een ander veel gebruikt ingrediënt op pizza’s is vlees (zoals salami, ham, worst of gehakt). De ene vleessoort is echter veel vetter dan de andere. Zo is kip minder vet dan de zojuist genoemde voorbeelden. Ook bestaan er vaak “magere” vlees varianten. Houdt hier dus rekening mee bij het kiezen van de vleessoort. Ook kun je rekening houden met de dikte/grootte van de vleesstukjes die je gebruikt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen vleeswaren te gebruiken op je pizza!

Groenten!

De laatste tip is uiteraard om zoveel mogelijk groenten te gebruiken op je pizza. Je kunt deze vooraf grillen voor extra smaak.

Comments are disabled.