Wit, bruin, volkoren, meergranen, meerzaden brood

Wit, bruin, volkoren, meergranen, meerzaden… Dat er veel verschillende soorten brood bestaan, moge duidelijk zijn. Brood bakken kun je van bloem, maar ook van meel. En dan zijn er ook nog eens tig verschillende soorten bloem en meel te verkrijgen, die allemaal een ander soort brood opleveren. Voeg wat zaden en pitten toe en je hebt een meerzaden brood. Toch is het voor veel mensen nog steeds behoorlijk verwarrend. Daarom willen we in deze blog de verschillende broodsoorten zo duidelijk mogelijk uiteenzetten. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je in het vervolg een bewuste keuze maken wanneer je weer eens voor het broodschap in de supermarkt of bij de bakker staat.

Wit, bruin, volkoren brood

Brood kan in principe in drie basiscategorieën worden ingedeeld: wit, bruin en volkoren. Witbrood wordt gemaakt van bloem. Veelal is dit tarwe, maar het is ook mogelijk om witbrood te maken van speltbloem bijvoorbeeld. Bloem bestaat uit alleen het binnenste, het meellichaam, van een graankorrel. De kiemen en zemelen worden eruit gezeefd. Voor het maken van volkoren brood wordt wél de hele graankorrel, inclusief zemel en kiem, gebruikt. Deze onderdelen van de graankorrel bevatten ook de meeste voedingsstoffen. Bruin brood wordt tot slot gemaakt van een mengsel van bloem en meel. Zo kan de verhouding bijvoorbeeld 50/50 zijn, maar kan een bruin brood ook bestaan uit 70 procent meel en 30 procent bloem.

Meergranen en meerzaden brood

Meergranen brood is eigenlijk precies wat de naam al zegt: een brood dat bestaat uit meerdere graansoorten. Zo kan meergranen brood bijvoorbeeld bestaan uit een mengsel van tarwe, spelt, maïs en rogge. Meergranen brood bevat altijd minimaal drie verschillende graansoorten. Alleen dan mag het meergranen brood worden genoemd. Meergranen zegt echter niets over het feit of dit bloem of meel of een combinatie daarvan is. Meergranen klinkt gezond, maar dat hoeft het dus niet altijd te zijn. Meerzaden brood is brood waar zaden en pitten aan zijn toegevoegd. Voorbeelden zijn zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad.

De goocheltruc met moutmeel

Veel mensen denken dat de kleur van het brood iets zegt over hoe gezond het brood is. De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat hoe donkerder het brood, hoe gezonder. Helaas zit hier een addertje onder het gras. Veel brood wordt namelijk gekleurd met moutmeel. Door moutmeel aan het brood toe te voegen, krijgt het vanzelf een donkere kleur. Op deze manier kan standaard witbrood donker worden gekleurd, zodat het gezond oogt. Maar dat is het dus absoluut niet.

Wat is nu uiteindelijk het gezondst?

Je vraagt je nu misschien af wat uiteindelijk het gezondst is. Het gezondste brood is volkoren brood, gemaakt van de hele graankorrel, eventueel aangevuld met zaden en pitten. De meeste voedingsstoffen zitten namelijk in de zemelen en kiemen van graankorrels. Daarnaast bevatten zaden en pitten relatief gezien veel gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Wil je gezond eten? Kies dan voor een volkoren meerzaden brood.

Comments are disabled.